Tillbaka till Främjandet

Föreningens verksamhet

Föreningen Hälleviksstrands Främjande, i dagligt tal ”Främjandet”, bildades hösten 1944 av några personer med starkt engagemang som ville  tillvarata samhällsbornas intressen på bästa sätt. Om hur det gick till  du läsa mer här. Man sökte också efter en lokal att kunna samlas i, en mötesplats. Detta lyckades så småningom när man fick överta det gamla badhuset från badhusföreningen.

Föreningslokalen
…. eller bara ”Lokalen” som de flesta säger, ägs och förvaltas sedan 1949 av föreningen och den används till möten, fester, uthyrning, m.m. .Om du är intresserad av att hyra Lokalen för något arrangemang kan du läsa mer om det här.

Badplatsen
I samband med att Lokalen övertogs fick man också överta ansvaret för samhällets badplats som ligger på  sydsidan av Andstensholmen (mitt emellan Vasslekilen och ”Bukta”). Denna badplats har sett olika under genom tiden men är mer välbesökt än någonsin. Badplatsen i är mycket uppskattad och  lockar besökare från kringliggande orter såväl som tillfälliga gäster.

Badplatsen en strålande sommardag.

Främjandet har genom dess Badplatskommitté ansvar för badplatsens drift och underhåll. Inför varje säsong  sjösätts pontonbryggorna runt barnbadet och avgränsningsmarkeringarna läggs ut i vattnet runt badet, alla badstegar monteras. På sensomaren 2018 byggdes en ramp för att göra det lättare att komma till bryggan och soldäck om man har någon form av hjulassistans.

Badplatskommittén anordnar simskola under ledning av instruktörer samt introduktionsarbete ihop med andra simskolor på Orust, läs aktuell information om simskolan i Hälleviksstrand här.

Aktiviteter
För att finanisera både lokalen och badplatsen har massor av aktiviteter av olika slag anordnas av föreningen genom åren. Fester, dans, bio, Luciatåg och julfirande, loppmarknader, ungdomsträffar, cafe , tävlingar, konstutställningar och mycket mycket mer.På senare år har också samarrangemang med HKSS resulterat i ett antal kulturveckor som varit mycket uppskattade.

Sitt&njut-platsen, Ljugarebänken, planteringar
Föreningen försöker också att bidra till trivseln i samhället, genom att ha platser där man kan sitta och prata , se på utsikten eller bara njuta. Blommor och planteringar på några platser sköts av Parkkommitten,

Vindflöjeln 
Uppe i Glössberget finns sedan 1926 en vindflöjel som dr Hallgren lät uppföra.Den har förnyats två gånger sedan dess i föreningens regi, senast för några år sen med en stor ekonomisk hjälp av våra medlemmar och andra. Med hjälp av denna ser man enkelt vart vindarna bär. Flöjeln har också gett upphov till föreningens logga.

Samhället
Vår förening har hela tiden varit en samhällsförening och därmed bollplank i kommunala frågor,   inblandad i många olika saker genom åren.  Sist i raden var kanske projektet med att rädda ”affären”  som engagerade väldigt många människor i samhället.  De senaste åren har vi levt under  ett starkt förändring tryck. Vi har därför tillsammans med arbetsgruppen  för ”affären ” startat  ett nytt projekt som skall försöka att tillvarata samhällsbornas intressen. Läs mer om detta på arkiverade sidor om Lokal utvecklingsplan för Hälleviksstrand (öppnas i nytt fönster).

Bli medlem
Vi välkomnar dig som vill bli medlem i Hälleviksstrands Främjande.

Föreningen är öppen för alla som ”vill medverka till att föreningens ändamål uppfylles”, medlemsavgiften är 80 kr. / år och person, även barn.
Mer information om detta hittar du på medlemsidan.